info@massage-mta.nl  |  06 17 338 335

Massage bij reuma

Iedereen kan reuma krijgen, onafhankelijk van leeftijd, geslacht of manier van leven.

 

Weke delen reuma

Bij deze vorm van reuma zit de pijn niet in uw gewrichten zelf, maar in de weke delen er omheen: uw spieren, pezen en aanhechtingsbanden. Voorbeelden hiervan zijn een slijmbeursontsteking (bursitis), peesontsteking (tendinitis) of fibromyalgie. Heeft u een ontsteking, dan kunnen we u niet helpen, want een ontsteking mag niet gemasseerd worden.

 

 

Ontstekingsreuma

Hierbij heeft u plaatselijk of door uw hele lichaam chronische gewrichtsontstekingen. Daardoor heeft u last van pijn, stijfheid en vermoeidheid. Voorbeelden hiervan zijn reumatoïde artritis (RA) en de ziekte van Bechterew. Een ontsteking mag dus niet gemasseerd worden.

 

Slijtagereuma

Hierbij raakt uw kraakbeen aan de uiteinden van uw gewrichten beschadigd. Het wordt dunner en kan soms helemaal verdwijnen. Uw kraakbeen heeft een dempende werking, doordat dit er niet meer is heeft u veel pijn en moeite met bewegen. Er is bij deze vorm van reuma geen sprake van ontstekingen. Slijtagereuma komt vooral voor in uw nek, onderrug, heupen, knieën of handen. Een voorbeeld hiervan is artrose. Bij dit type reuma kan massage een aanmerkelijke verlichting van uw klachten geven.

 

Om reuma klachten te verminderen is het aan te raden om te blijven bewegen – binnen uw pijngrenzen – om de gewrichten soepel te houden. Stoppen met roken en het reduceren van alcoholconsumptie heeft ook een gunstig effect op het reduceren van reuma klachten.