Massage, mobilisatie van het littekengebied na een operatie
Littekenmassage en het mobiliseren van het littekengebied wordt uitgevoerd om de huid en het onderhuidse weefsel te verzachten en te ontspannen, waardoor het onstaan van overmatig littekenweefsel (keloïden) wordt voorkomen. Bij overmatig littekenweefsel kunnen namelijk spanning en contracturen/dwangstand ontstaan.
Nadat de hechtingen verwijderd zijn en de wond genezen is, kunnen we, na ongeveer 3-4 weken na de operatie, beginnen met de massage. Door de massage zal de doorbloeding verbeteren en de stofwisseling geoptimaliseerd worden door de productie van collageen in de huid. Hierdoor volgt een sneller genezingsproces.
Bij oudere littekens wordt de massage uitgevoerd om het verdikte weefsel te verzachten, te ontspannen, verklevingen te verwijderen, de spierfunctie te verbeteren en het bewegingsbereik in het gewricht te vergroten.
Aanvullend op de therapie kan Kinesio-taping worden toegepast, wat goede resultaten oplevert bij de vorming van littekenweefsel. Na de massage wordt een speciale pleister aangebracht, die het litteken helpt te ontspannen tot het volgende bezoek.
Wanneer kunnen we littekenmassage toepassen?
- na chirurgische ingrepen
- na brandwonden
- na verwondingen
- bij striae
- na een keizersnede
Wat zijn de voordelen van littekenmobilisatie?
– het litteken is bleker, minder zichtbaar, minder waarneembaar
– maakt het littekenweefsel flexibeler
– het verminderen van het ongemak geassocieerd met het gevoel van trekken en pijn