info@massage-mta.nl  |  06 17 338 335

Massage bij schouderpijn of schouderklachten

Schouderklachten zijn vaak erg vervelend omdat het u kan hinderen in het dagelijks leven. Schouderklachten geven ter hoogte van de schouder vaak pijn met soms uitstraling naar de arm, schouderblad of nek. Vaak doet het bewegen van de arm pijn maar ook het liggen op de schouder ’s nachts.

 

Schouderpijn kan heel hevig zijn maar er hoeft geen sprake te zijn van blijvende schade of beperking. Meestal heeft schouderpijn te maken met het gewricht zelf in combinatie met de spieren die rond het schoudergewricht en het schouderblad lopen. Vaak zijn de spieren niet sterk of beweeglijk genoeg waardoor er problemen in het gewricht optreden. Dit kan bijvoorbeeld een inklemming van de spieren en pezen onder de schouder en de bovenarm tot gevolg hebben, door deze inklemming worden bewegingen pijnlijk en beperkt.

 

Veel voorkomende schouderpijn

  • Frozen sholder
  • Instabiele schouder
  • Slijmbeursontsteking of bursitis

 

Een frozen shoulder of stijve schouder is een aandoening waarbij de schouder stijf, pijnlijk en vaak beperkt is. Veel bewegingen zijn niet meer mogelijk of heel pijnlijk. Frozen shoulder komt het meeste voor bij vrouwen tussen de 40 en 70 jaar. De oorzaak is nog niet bekend maar we weten er een ontsteking ontstaat in het gewrichtskapsel van de schouder. Door de gewrichtsontsteking omsluit het kapsel het gewricht en verschrompelt en verdikt het kapsel. Hierdoor ontstaan de bewegingsbeperkingen en de pijn.

 

Een frozen shoulder is vaak pijnlijk en kan zeurend of stekend zijn. De pijn kan continu zijn of aanvalsgewijs (vooral ’s nachts) optreden en zit meestal aan de buitenkant van de schouder en in de bovenarm.

 

Instabiele schouder

De schouder is het meest instabiele gewricht van het lichaam. Om de schouder stabiel te houden zit er een ring van kraakbeen, het labrum, in de kom van de schouder om deze te vergroten.

 

Bij een plotseling krachtige beweging, bijvoorbeeld een val, kan de schouder uit de kom gaan. De kraakbenen ring kan dan in- of los scheuren, waardoor de schouder instabiel wordt. De schouder kan opnieuw uit de kom gaan (luxatie) of bijna uit de kom gaan (subluxatie).

 

Ook weten we dat het schouderkapsel bij veel mensen iets te ruim is waardoor de schouder instabiel voelt. Dit kan ook een reden zijn voor schouderklachten. De schouder gaat niet uit de kom maar kan wel een klikkend geluid of klikkend gevoel geven omdat de schouderkop op de rand van de kom komt en dan weer terug schiet naar de normale positie (dit heet ook een subluxatie).

 

Voor mensen met een instabiele schouder is het belangrijk om de schouder sterker te maken.

 

 

Slijmbeursontsteking

Op verschillende plekken in het lichaam zitten slijmbeurzen. Dit zijn een soort stootkussens in een gewricht die de bewegingen van een gewricht soepel laten verlopen. Het kan gebeuren dat een slijmbeurs ontstoken raakt en opzwelt. Hierdoor raakt het bekneld tijdens het bewegen van een gewricht. De medische term voor een slijmbeursontsteking is bursitis.

 

De meest voorkomende oorzaak van een slijmbeursontsteking is overbelasting van het gewricht. Heel soms is een infectie aan te wijzen als oorzaak. Mensen boven de 30 jaar hebben een grotere kans op een slijmbeursontsteking dan jongere mensen. Slijmbeursontstekingen komen vaak voor in de elleboog, schouder en knie. Ook in andere gewrichten kan het ontstaan, maar dit komt minder vaak voor.

 

Naast pijn, merkt u dat het gewricht stijver is dan normaal. U kunt vaak minder goed bewegen. Soms zie of voelt u een zwelling en voelt daarnaast het gewricht warmer aan. Een slijmbeursontsteking komt vaak voor in combinatie met een peesontsteking.